Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

‘Balkanlardan gelen soğuk’ sanat

Tüm hafta soğuk ve yağmurun etkisiyle evlere kapandık. Yağmurda yapılacaklar listelerinde genelde film izle, arkadaşlarını eve çağır, oyun oyna, uyu, kahve iç, bol bol kitap oku, sevdiğin şarkıları dinle gibi maddeler yer alır, özetle ev keyfidir. Uzmanlar altını çizerek, 'Kapalı hava insan psikolojisini bozuyor' diyorken bu listelerin psikolojimizle alıp veremediği nedir diye düşünerek yeni bir 'yağmurda yapılacaklar listesi' yapmaya karar verdim.
Hem 'Seratonin seviyem düşmesin', hem de 'Yağmurlu havada dışarıda ne yapacağım?' diyorsanız listemizin ilk sırasına hava durumumuzun anlam ve önemine uygun bir sergi keşfini yazıyoruz.
Meğer balkanlardan gelen soğuk haberi, bu kez meteorolojiden değil Pera Müzesi'nden gelmiş. 'Balkanlardan Gelen Soğuk Hava' sergisi ile Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Romanya, Sırbistan ve Slovenya'dan çağdaş sanatçıların eserlerine yer veriyor. Sergiyi gezerken insanın hafızasında Balkan kültürü ve sanatının etkileri yeniden canlanıyor. Sanatçıların kendilerini çevreleyen sosyal, politik ve kültürel izlenimlerine yer veren sergi; videodan fotoğrafa, çizimden yerleştirmeye farklı mecralardan çarpıcı eserleri bir araya getirmiş. Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol, yine çok başarılı bir sergiyi sanatseverlerle buluşturmuş.

CUMA GÜNLERİ ÜCRETSİZ
Lübliyana Müzesi ve Galerileri'nde sanat yönetmeni olarak çalışan Alenka Gregorie ile Ali Akay'ın küratörlüğünde düzenlenen serginin rüzgar üzerinden kurulan teması, aynı zamanda kışın gelişine işaret eden 'Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası' söylemine gönderme yapıyor.
Rüzgarı, coğrafya ve sanatla ilişkilendiren Ali Akay, 'Neden insan merkezli bir dünyaya bakalım da doğa merkezli bir insan-oluşa bakmayalım?' sorusunu gündeme getiriyor. 'Balkanlardan Gelen Soğuk Hava' sergisi, 7 Mayıs 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilir. Pera Müzesi salıdan cumartesiye 10.00- 19.00 saatleri arasında, pazar günleri ise 12.00-18.00 saatleri arasında sanatseverlere açık. Müzede cuma günleri hem uzun, hem de ücretsiz. Uzun Cuma'larda müze, 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Çarşamba günleri ise Genç Çarşamba. Genç Çarşamba günleri tüm öğrenciler, müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir. O zaman cuma ve çarşamba günleri kaçmaz. Sanatla kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA